Džabe ste letos krečili ili kako ostati aktivan u zimskom periodu

Dođe tako ovaj zimljiv period u godini, kome bih ja zadenula radni naziv “džabe ste krečili”, period kada se guram sa mačorom za mesto na TA peći i gde volim da se ušuškam u ćebence i ogrejem toplom čokoladom. U “džabe ste krečili” fazi lako uletim u kolotečinu i budite uvereni da se i ja borim i sa samom sobom i sa motivacijom kad treba da se izađe na hladno i trenira. Jedina razlika u mom slučaju je što već imam stečenu naviku i što će mi biti za nijansu lakše da se dignem iz kreveta za trening, u nedelju ujutru.

Mi smo naravno bili aktivni i pre zime. Pogotovo ona dva meseca pred letnji odmor i bićemo ova dva meseca pred Novu Godinu.
Jasno vam je verovatno do sada bilo million puta da kampanjski posao nikad nije doneo rezultata. Tj. jeste, ali samo na onom ispitu koji vam je trebao onda na prvoj godini faxa i nikad više.
Hajde da se sad pozabavimo izlaženjem iz začaranog kruga “kako da dobijem bikini/wedding/newYears body za mesec dana” (standardno odlepim kada pročitam u novinama naslov tipa “šetajte ponosno na plaži ovog leta – pošto ne vidim razlog šta to nas sprečava da budemo ponosni na sebe u svakom slučaju)

Pošto sam jedna od onih koji sagledaju problem na široko, pa rasčlane na najsitnije detalje, pa flipnu od količine informacija, precrtaju pa krenu iz početka, odlepe jos jedno dvatriput, preznoje se 50 puta a sve to u situaciji kako da im kafa ne pokipi (posto ja u zivotu nisam ni kafu na jednostavan nacin skuvala), potrudiću se da budem što konkretnija…

Znači … treba nam nešto sto će nas zadržati cele godine aktivnim…

CILJ!

A najbitnija stvar kod cilja jeste da ga imate! Reče neko pametan a ja ga parafrazirah – džabe vam cilj “Hocu da udjem u formu” ako vam se tu ideja i zavrsava. U jednom trenutku se možete trgnuti i skapirati da nigde niste stigli a možda i gubili vreme (been there – done that).
Ovde je, naravno, bitna stavka – plan.

Ako vam je lakše zapišite i okačite cilj na neko vidljivo mesto. U zamišljanju idealnog ishoda to bi mogao da bude moćan proces. Na mom ormanu stoje tri velika cilja za narednu godinu i svako jutro ih prve ugledam kada krenem da se spremam za posao.
Pa možda pomogne… u svakom slučaju jedan od ciljeva za 2016 je i polumaraton u Beogradu.

Anyway, onog trenutka kada budete videli jasno svoj cilj znaćete gde koncentraciju i snagu treba da usmerite!
Motivacija:

Cilj bez motivacije možes da okačis mački o rep.

Iako sve više tu motivaciju ne posmatram kao uzrok nego kao posledicu. Neko gradi motivaciju kada um od tela počne da dobija pozitivnu povratnu informaciju. Svi smo svi drugačiji…

A ako vam kojim slučajem manjka iste, iskoristite one ideje sa početka, koje sam tako zdušno popljuvala – motivacija “Kad se pojavim na svadbi kod _______ ima svi da popadaju na gluteus!”, će biti skroz u redu osim ako ne zaglavite u kampanjskom vrzinom kolu ponovo.

Jer…

Da se ne lažemo, nikad mi veća motivacija nije bila kada sam izvukla iz ormara predivne, placene-k’o-omanji auto, pantalone, planirajuci ih za neko desavanje, obukla ih…a ono…
Clipboard011

 

Iste sekunde sam nasla i cilj i motivaciju!

Kako ovo preti da pređe u kategoriju My Diary da se vratim na temu.

Dakle, postoje sasvim realni razlozi da ne budemo aktivni kad napolju zaciči hladno:

  1. Ubiće vašu posvećenost stresu – stres neće ni znati šta ga je snašlo!
  2. Izbiće vam iz ruku sve moguće izgovore da budete nesrećni – Hemijski je nemoguće da budete nesrećni posle treninga.
  3. Nećete moći da otrčite, hocu reći, pobegnete od sebe – koliko god se trudili moraćete i dalje da uživate u svom društvu 😉

U planiranju napada na stres nam treba:

Aktivnost

Od mene ćete uglavnom čuti da sam uvek za neku akciju napolju. Jednostavno ne volim da se ucrvljam u teretani ali je bilo trenutaka kada sam i ja tamo obitavala.

I mrzela sam tu traku, svaki minut mi je trajao kao godina ali mi je to bila jedina opcija. Još ako ne naletim na zanimljivu seriju na tv-u pa tačno da poludim!

Posto mi je ta teretana bila dva sprata iznad kancelarije, odmah posle posla sam odlazila na trening, što je bilo vrlo praktično! Tako da ako vaš izbor ipak padne na teretanu, preporučujem da nađete neku najbližu poslu!

I naravno bez plana je besmisleno raditi u teretani pa posetite FitnessRX Women i FitnessRX Men koji imaju gomilu programa, sastavljenih od strane fitness šampiona i šampionki.

 

Kod kuće možete preskakati vijaču.

Pored toga što razvija i poboljšava koordinaciju, zateže mišiće čitavog tela, neverovatno “jede masnoće”, jača srce I mišićnu izdržljivost. Fenomenalan kardio trening pod uslovom da se radi redovno (recimo 3-4 puta nedeljno) I ne kraće od 15-20 minuta.

Prvo se uhodajte, jer će vam u početku biti naporno. Možete je koristiti i za zagrevanje mišića pre treninga u teretani, npr.

Dužina vijače se određuje tako da kad stanete sa obe noge na sredinu kanapa drške budu negde u visini grudi.

Bazen je takođe jedan od mojih izbora zimi.

Tu i nemam nešto puno da vam objašnjavam osim da kažem da mi nikad nije bilo lepše nego kada je napolju vejao sneg a ja plivala u toplom bazenu.
Napomena: Nadjite topao bazen, bez promaje u hodnicima.

A ako želite sebi da promenite život – počnite da trčite.

Znam da ovo zvuči pretenciozno ali bi se mnogi trkaci samnom složili. Srce i telo će vam biti zahvalni! Negujte svoje telo jer je jedino koje imate. Hranite ga kvalitetnom hranom i održavajte ga vitalnim.
Odvucite prijatelje na stazu i zabavite se! Jer je u društvu sve lakse! 🙂

tumblr_nhte1uSMKE1r7kclvo1_500

Ovaj tekst je deo akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria.

 

Comments

comments

Iron Mima

Runner/triathlete, IRONMAN Wannabe, blogger wannabe , Software Tester. Bullet-proof

Da čujem vaš komentar!