Kako da komšiji ne crkne krava (od holesterola)

Pade meni ideja za ovomesečni tekst, pre neki dan kad sretoh komšinicu.
Fino me odmerila od glave do pete, prokomentarisala „I dalje izgledaš dobro“ i na moju kontataciju da brinem o tome koliko jedem i kako treniram, reče: „A ti još uvek trčiš? Maa, sport ništa ne pomaže da smršaš! Samo umereno jesti! Sve da jedeš, ali umereno! A i čula sam da je za bavljenje sportom potrebno dosta novca, odakle ti?!“

Progutah i to što reče I dalje izgledaš dobro i ovo drugo Odakle ti pare kao i gomilu ovih drugih subliminarnih poruka. Čak mi se nije ni digla kosa na glavi na ono Sve, ali umereno pa joj rekoh da imamo u parku teretanu na otvorenom, koja je džabe i predložih da bi mogle jednom zajedno na turu znojenja i da se konačno lepo istračarimo dok trčimo, kroz park. Reče da će mi se javiti i da to obavezno moramo da uradimo, samo neće (bas tad) imati vremena.

Jedna slika za početak, čisto da vidite u kom pravcu ide tekst

Jedna slika za početak, čisto da vidite u kom pravcu ide tekst

Ali da ne bude da je tekst o komšinici, nego o svima nama bez slobodnog vremena, sa viškom ili manjkom mišića, sala, kondicije, novca i ostalog…

Kada se o zdravom zivotu govori, poslednjih godina se poziva na problem gojaznosti. I to jeste veliki problem, zdravstveni i estetski.

Jako mi ide na živce kada se ljudi ocenjuju i procenjuju na osnovu fizičkog izgleda – pogotovo što se svako neko nađe pametan da kaže svoje mišljenje, najčesće u svrhu i ovako krhkog samopouzdanja druge strane, a o merkanjima i glasnim komentarisanjima na ulici da ne govorim. Ali me isto tako nervira i neka vrsta kompleksa koji se iskazuju visokom netolerancijom prema sportu a sve sa komentarom upućenim nekome ko se bavi istim – „A šta će ti to u životu? Ko te juri pa trčiš? Ja mrzim da trčim/idem u teretanu/plivam u bazenu/izaberi-bilo-koji-sport-a-ja-ću-naći-zašto-ga-mrzim“ ne bi li se opravdala uljuljkanost, da ne kažem lenjost.

Ups, eto, izlete mi!

Jeste, brate mili, mnogo smo postali lenji!

Što zbog toga što volimo svako crevo za ručkom da napunimo, jer nedajbože gladni da ostanemo, a sad nam još svi živi preporučuju i da jedemo po 5, 6 puta dnevno, jer će nam tako metabolizam raditi brže pa da ih poslušamo! Svih 5 puta ćemo jesti i za sve pare!
Pošto smo se najeli, podrignuli, otkopčali dugme na farmerkama, uhvatila bi nas i neka gorušica pa bi smo se izvrnuli malo na leđa i prilegli.

I tako se došlo do rezultata iz sprovedenih istraživanja o aktivnosti i prehrambenim navikama stanovništva a rezultati bejahu prilično poražavajući – žene u proseku provedu i do 314 minuta a muškarci i do 296 minuta sedeći (pri odlasku i dolasku sa posla, na poslu, kafiću, restoranu, bioskopu i slično)

Neaktivnost nas ubija više od hrane…

Ako ste pogledali sliku, i pročitali caption videli ste šta se popravi u organizmu kad izgubite koje kilo.
Ako niste, evo ja ću da vam prepričam – ako smršate, redukovaćete migrene, depresiju, kardiovaskularne probleme, hipertenziju, metabolički sindrom, ako ste žena – 100% ćete popraviti menstrualnu disfunkciju, itd… i ono što je najbitnije KVALITET ŽIVOTA je poboljšan u 95% slučajeva!

A fizička aktivnost je neophodna da bi se sagorele unesene kalorije i održala zdrava telesna težina. A to znači – što više pojedete, više kalorija za sagorevanje i više vremena u treningu.

Ovde da se naglasim nešto odmah – možete imati višak kilograma i biti “fit“, tj. u kondiciji, ali prekomernu telesnu težinu koštano-zglobni sistem teško podnosi, pokreti su ograničeni i mogućnost povrede je velika. Već sam preporučivala Bicikl, za one koji žele da promene svoju prekomernu telesnu težinu a ne opterete zglobove, za sve ostale koji imaju podnošljiviji višak – bilo koja kardio aktivnost, za početak!

Zato uhvatite komšinicu za ruku i pravac do prve teretane na otvorenom!

Zdrav komšija manje tračari!

Prošle godine se u 45 gradova Srbije, izabranih kroz glasanje, izgradilo isto toliko Coca-Cola Aktivnih zona. Svaka zona ima dovoljno sprava koje nam mogu služiti kao da smo u pravoj teretani a još nam je i prijatnije vežbanje na vazduhu umesto u zatvorenom prostoru.Zato, ako živite u nekom od tih gradova, obujte patike i otrčite(da se zagrejete) do otvorene teretane a video koji sledi je predlog kako možete da iskoristite sprave u otvorenoj tereteani.

Ako nemate CocaCola aktivnu zonu u blizini, nađite bilo koju otvorenu teretanu jer su svuda manje-više iste sprave i prilagodite pokret, onim spravama koje imate u svom naselju.

hotspot.rs

hotspot.rs

Predlog treninga:

 1. Zagrevanje 2-2.5km trčanja ili brzog hodanja. Ovo u praksi znači 10-15 minuta zagrevanja, pa koliko uspete da istrčite za to vreme. Bez žurbe i jurbe. Lagano trcanje da bi se mišići uveli u radno stanje. Zapamtite da između vežbi pauza treba da bude minimalna! Toliko samo da se preselite na drugu spravu (ili 10,15 sec)
 2. Trbušnjaci – Ako u teretani ima kosa klupa iskoristite je za trbušnjake. Ako nema, potražite klupu na kojoj možete da ih uradite. Treća varijanta je da se uhvatite za bilo koju horizontalnu šipku i podižete noge do grudi. Ponovite 25 puta. Možete i više ako imate više kondicije.
  Pošto ćemo sve ove vežbe, koje slede, raditi u kružnim serijama po nekoliko puta, možete svaki put uraditi neki drugačiji tip vežbe.
 3. Uski sklekovi – vežbamo ruke, najbolje pogađa triceps.Radite na zemlji ili nađite, kao ja na snimku, uzdignutu površinu. Uradite 8 ponavljanja (ili više ako imate kondicije) sa laktovima uz telo
 4. Kosi trbušnjaci – na onoj vrćkalici što ćete videti na snimku, stegnite gornji deo tela tako da rotacija ne bude velika u gornjem delu tela i tako da pogodite kose trbusnjake. Ponovite 25 puta (i više ako možete)
 5. Široki sklekovi – pogađaju grudi, ruke, leđa. Ponovite 12 puta (i više)
 6. Kosi trbušnjaci – Zategnite gornji deo tela i zamahnite nogama. Ne dopustite da vam telo bude nekontrolisano Ponovite 25 puta (i više)
 7. Veslanje – držite prava leđa, ne dopustite da utonete previše u početnom položaju. Vucite iz lopatica, u zadnjem položaju. Ponovite 25 puta (i više)
 8. Ramena – sve je rekao video 
 9. Triceps – na nekoj višoj klupi od ove na kojoj sam radila, ako je nađete. Da bi mogli još malo više da se spustite. Ili ako ste napredniji – propadanja
 10. Poslednja vežba je za noge, zadnju ložu i gluteus. Koleno ne sme da pređe prste pa vodite računa o položaju. Gurajte petom. Idite duboko u čučanj koliko vam dozvoljavaju kolena ali imajte u vidu da je čučanj efektivniji kada se čučne dublje.
 11. Ponovite čitavu seriju nekoliko puta. Uradite za početak 2 kruga, kako budete jačali povećavajte broj ponavljanja.
 12. Istezanje na kraju, OBAVEZNO!
 13. I, izvol’te video!

 

Ovaj tekst je deo akcije Coca-Cola Blogger Network Adria.

Uz saradnju i podršku Ministarstva sporta i omladine, Olimpijskog komiteta, Saveza za školski sport i ostalih, CocaCola Hellenic pomaže Trku Zadovoljstva na Beogradskom Maratonu, Beogradsku Biciklijadu, Coca-Cola kup-državno školsko prvenstvo, programe „Šta treniraš“.
I već spomenutu Aktivnu zonu.

CCtrka_TWViteHeader

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Iron Mima

Runner/triathlete, IRONMAN Wannabe, blogger wannabe , Software Tester. Bullet-proof

3 Comments

 1. Dobra ti reklama za Koka Kolu. Koliko para se troši na reklamu na Fejsu? Kratka pauza između vežbi ne stoji, jer veća masa traži veću pauzu između ponavljanja i inače svaki čovek treba da prilagodi pauzu svom telu.Pravilo je samo da se telo ne opusti. Sve je stvar osećaja. I za kraj prilagodi font tako da i to Ć ti bude deo porodice a ne ko siroče.

  • Pozdrav Željko,

   Pošto sam deo CCBNA (Coca Cola Bloggers Network Adria) moraćeš za cenu reklame da pitaš direktno agenciju, koja nam radi kampanju. O projektu možes pročitati na: http://www.bloggersnetwork.org.rs/blogeri-koji-ce-u-2015-godini-ucestvovati-u-projektu-coca-cola-bloggers-network-adria/

   Što se tiče pauze – u pravu si da je pauza individualna ali ću dodati da dužina pauze zavisi od intenziteta opterećenja (što je intenzitet veći, veća je i pauza).

   – Ako je napor maksimalan, po nekoj proceni pauza je 2.5-3 minuta. Nakon cele serije pauza je 5 min.
   – Ako je napor srednji, recimo kao što uglavnom rekreativci treniraju – do 1 minut. I ukoliko prelazimo na drugu grupu mišića.
   – Ako se radi ista grupa mišića, 1,5 – 3,
   – Ako se radi super serija, tj. radimo vezbe grupisano – nema pauze.
   Ima još primera, a vidis, mogla bih i da napišem tekst, koji bi pokrio čitavu temu. Hvala za ideju.

   Ovo je, složićes se samnom, lakši trening a pauze su takve da se čovek koji kreće sa vežbanjem ne opusti previše, pa da onda ne ispadne da je vreme provedeno u pauzi duže nego vreme provedeno u vežbi. Jednostavno nema potrebe da se zadržava previše u pauzi. A postoje i principi treninga gde su pauze minimalne ali se onda svode pod npr. HIIT trening. Tada su pauze obavezno ispod 30sec.

   Isto tako, da koristimo HR monitore, mogli bismo tačno odrediti kolika nam pauza treba ali tu još faktora treba biti zadovoljeno. Nije dovoljan samo pulsmetar i “220 – broj godina”, nego i koji je maksimalan puls, puls u mirovanju (manje bitno) pa po MaxHR odrediti zone u treningu a isto tako i naći koliko brzo pada puls u odmoru (što je opet individualno).
   Pošto se primarno bavim trčanjem i triatlonom, povezaću sa intervalnim treningom, koji naravno ne može da se poredi sa treningom u teretani zbog različitosti raznoraznih inputa, ali moja pauza između intervala je dosta kratka jer mi brzo pada puls i oporavljam se vrlo brzo.

   Što se tiče fonta, tema je zrela za promenu, ovo i meni upada u oči (i ne samo Ć nego i ostali), pokušala sam raznim UTF-8 pluginovima da rešim ali ne sarađuje.
   Hvala na dobronamernom komentaru.

Da čujem vaš komentar!