Hormoni i uporne masne naslage

Šta i koliko znate o hormonalnim procesima u svom telu? I to posmatrano sa strane fizičkog izgleda?

Danas se nećemo baviti promenama u fiziologiji organizma, jer je to posao lekara specijalista ali možemo obratiti pažnju na to šta nama telo pokušava da kaže. Čuli ste već da treba slušati šta nam telo poručuje a mi smo često gluvi na to.

Tj najčešće i ne znamo šta treba da oslušnemo.

Masne naslage, na određenim delovima tela, umeju da nam daju neku hormonalnu sliku. A, ako rešimo da se pozabavimo time, možda i predupredimo neku bolest, kao na primer dijabetes tipa 2.

Po nauci, svaki hormon ima svoje mesto na telu gde redirektuje masnoće.

Verujem da ste u svom zivotu videli osobu koja je prekomerno gojazna i da ste umeli da pomislite – „Ima neki hormonalni problem, nije zbog količine hrane koja se unosi“, što je delimično tačno. U najvećem broju slučajeva jeste začarani krug hrane i hormona, tj da jedno povlači drugo i na primeru estrogena će vam možda biti najasnije šta sam htela da kažem – estrogen se stvara zahvaljujući masnoćama koje se nakupljaju oko reproduktivnih organa, kukova, zadnjice, itd (možda ste nekad čuli da se preporučuje ženama, da dobiju koji kilogram pre planirane trudnoće). A otežano skidanje masnoća je pa opet prouzrokovano estrogenom. I to je onda igranka bez prestanka, ili „vrćenje u krug“ (hoću reći, circulus vitiosus) što je imao običaj, moj profesor filozofije, da kaže. Stanje hormona, osim ako nije degenerativno još uključeno, možemo popraviti ishranom i suplementacijom jer određena hrana potpomaže stvaranje (ili redukovanje hormona) koji nas muče. Sa boljom hormonalnom slikom i naše telo će se promeniti, tako da možemo i lokalno da mršavimo (iako ste čuli da tako nešto ne postoji). Postoji, i o tom metodu će biti reči u toku meseca, jer planiram to na sebi da probam, naravno uz pomoć stručnjaka. Ja konkretno imam problem sa redukovanjem masnoća na bokovima (i pored mojih nekada iscrpljujućih treninga, najlakše ih dobijam na tom mestu a najteže gubim) pa sam se raspitivala i učila o tome sa različitih strana. U svakom slučaju ako patite od prekomerne težine, prvi korak MORA biti redukcija kilaže.

Kako izgleda telo koje nam upućuje na neki problem? Kako se telo goji zbog delovanja hormona?

Sa različitih strana sam dobila i različita tumačenja i svaki od ovih tipova može još detaljnije da se objasni. Ovo je za sad samo najopštije objašnjeno, a potrudiću se kroz dalje „istraživanje“ da budem još detaljnija. Mapa tela se razlikuje, donekle, za muškarce i za žene, jer hormoni ne deluju na isti način u muškom i ženskom telu, ali verujem da će vam ovo ispod biti od neke reference za ubuduće.

 

1. Androgen tip

Kod ovog tipa masnoće će se naći na nadlakticama (tricepsima) i grudima. Ako primetimo i manjak mišićne mase na tricepsima to može isto uputiti na problem manjka testosterona. Tj. manjka muških polnih hormona, uključujući i testosteron.

Testosteron pomaže redukciji masnoća preko receptora (androgenih receptora) i stimuliše lipolizu, tj sagorevanje masnoća.

Ako se masnoće skupljaju i na grudima, to znači da se muški polni hormoni „preobrazuju“ u ženske polne hormone uz pomoć leptina. Leptin(proteinski hormon koji učestvuje u regulaciji unosa i potrošnje energije), koji se može naći u masnim ćelijama na grudima, prouzrokuju da tkivo dojke počne da raste. To je ono sto se zove “men boobs“.

Znači, što više masnoća imate na telu, to se više leptina otpušta iz masnih ćelija, što menja vaše hormone i govori vašem telu da zapati “men boobs”.
Testosteron se bori protiv kortizola, hormona o kome će biti reči kasnije.

Da bi se taloženje masnoća na rukama i grudima dalje sprečilo, treba podići nivo testosterona konzumiranjem više proteina i magnezijuma, kao i cinka i vitamina B.
Flavonoidi će smanjiti preobražaj muskih polnih u ženske polne hormone. Nalaze se u jabukama, luku, lanenim semenkama, zelenom čaju…

 

2. Insulin tip

Masnoće se raspoređuju po lopaticama-plećkama i iznad kukova, poznatije kao…Muffin-top

 

Muffin top..

Što pokazuje insulinsku rezistenciju. Ovo, nazalost, može da ima u potencijalu rizik od dijabetesa tipa 2. Na lopaticama se nagomilavaju masnoće isto zbog razloga višeg insulina, kao i glukoze. Znači, ovde je problem prilično očigledan – loša insulinska funkcija.

Za smanjenje masnih naslaga preporučuje se riba: sardine (ne one iz konzerve jer možete i sveže da kupite), losos, skuša (što vam takođe smanjuje rizik od srčanih oboljenja)… više proteina u ishrani, manje tj. mnogo manje karbohidrata, kao i konzumiranje vlakana koje bi stabilizovali šećer u krvi. Ishrana koja će smanjiti i kontrolisati insulin i trigliceride će biti nižeg glikemijskog indeksa a i smanjenje težine svakako može biti očekivano.

Takođe, razno bilje poput piskavice (ili grčko seme), gorke tikve i srebrna svilenica može pomoći smanjenju nivoa šećera u krvi, inhibiraće glukozu u tankom crevu kao što će uticati i na proizvodnju insulina. Isto tako i cimet ume da kontroliše insulinsku funkciju (nemojte svakodnevno koristiti cimet, onaj iz prodavnica, na svoju ruku ako niste sigurni koji je njegov sastav, jer loš cimet može napraviti karambol jetri na duže staze. Preporuka ljudi koji znaju o cimetu, više od mene, jeste da se cejlonski cimet može koristiti svakodnevno).

Deficit hroma je povezan sa insulinskom rezistencijom i dijabetom tipa 2. Suplementacija hromom poboljšava osetljivost na insulin i snižava krvni pritisak.

 

3. Tiroidni tip:

Masnoće se na ovom tipu akumulišu kod rebara

Tj. Između pazuha i kukova. Što manje masnoća imate na ovom području to je vaša tiroidna žlezda zdravija. A ako postoje masnoće i vi krenete u njihovu redukciju na rebrima, poboljšaćete tiroidnu funkciju

Preporučuje se ishrana ribom, lukom, šparglama, morskim algama (zbog joda), živinom,bademima, bundevinim semenkama i susama (zbog tirozina)

Hrana bogata selenijumom, cinkom, vitaminom A, D, E i B6 pomaže promenu neaktivnog oblika tiroidnog hormona u aktivnu formu.

 

4. Kortizol tip:

Kod ovog tipa, masnoće se skupljaju na stomaku. Ako vam se isključivo skuplja na trbušnoj regiji, velika je verovatnoća da imate mnogo stresa u životu. Kortizol deluje na receptore koji dobijaju instrukciju da otpuste enzim koji zadržava masnoće (tzv. lipoproteinska lipaza). Pošto nam stres stvara kortizol, to prouzrokuje stvaranje šlaufa oko stomaka, kao i na gornjem delu tela, mnogo manje nego na donjem.

Ako vam je obim struka isti ili veći nego obim kukova, moraćete da nađete način da umanjite stres inače vas čeka gomila problema sa zdravljem tako da će vam najmanji problem biti taj fizički – gomilanje masnoća na stomaku.

Trpi i kardiovaskularni sistem a da ne govorimo o unutrašnjim organima.

Dakle, rešenje je smanjiti stres. Ali stres stvara i hrana na koju smo intolerantni!

Pšenica, mlečni proizvodi, soja, kvasac kukuruz su najčešće problematični i kada se smanje ili izbace iz ishrane smanjuje se i stres na gastrointestinalni sistem a samim tim i kortizol manje stvaramo.

Konzumacija magnezijuma, vitamina C i B5 nam mogu pomoći. Jos jedna bitna stvar u smanjenu stresa je kontrolisanje nivoa šećer au krvi, o čemu sam pisala iznad, kao i njegov antagonist testosteron, koji ubija kortizol.

 

5. Estrogen tip:

Donji deo tela – butine i zadnjica su ovde pogođeni.

Enzim aromataze je glavni proizvođač estrogena, koji imaju i žene i muskarci. Međutim kod žena je očiglednije dejstvo visokog estrogena na donji deo tela. Akumulisaće se na butinama i kukovima.

Žene sa nižim estrogenom će možda gomilati na gornjem delu tela a manji procenat masnoća će imati na donjem delu. Estrogen se može uneti i preko hrane (ako jedete soju npr koja ima biljni estrogen, ali da ne počinjem o neželjenim posledicama soje).
Isto i žene koje su imale hormonalne terapije, ili piju kontraceptivne pilule, mogu iskusiti isti problem. Tako da ako koristite neke pilule za kontracepciju i imate punije noge velika je verovatnoća da vaše pilule imaju veći procenat estrogena pa porazgovarajte sa svojim ginekologom o eventualnoj zameni.

Kako smanjti procenat masnoća na butinama i zadnjici? Brokoli i kupus uspostavljaju ravnotežu enzima jetre, koja obavlja metabolizam estrogena. Sve što je korisno za metabolizam estrogena, je dobrodošlo – B12, B6 i folna kiselina.

 

Hormon rasta tip:

Višak iznad kolena i na listovima pokazuje niži nivo hormona rasta.

Na masne ćelije hormon rasta ima efekat lipolize, pa ih smanjuje. Hormon rasta takođe deluje na kortizol kao kontra i povećava dejstvo testosterona kod muskaraca (na kortizol) kao i estrogena kod žena. Delovaće prvenstveno na gornji deo tela, slabije na donji. O ovom hormonu, sam našla neka neslaganja, pa ću se potruditi da neki naredni put saznam više o ovome.

O tome kome da se obratite javljam uskoro, čim to i ja probam.

U svakom slučaju, lekaru i nutricionisti možete uvek da se javite ako sumnjate da vam hormoni ne rade kako valja a ja ću pisati i o drugim opcijama.

 

Comments

comments

Iron Mima

Runner/triathlete, IRONMAN Wannabe, blogger wannabe , Software Tester. Bullet-proof

5 Comments

  • Hvala Dean! Promakao mi je tvoj komentar nekako…
   Nadam se da je bilo interesantnih informacija 🙂 Mada da kažem, ovo je bilo pisano dosta uopšteno ali uskoro sledi nastavak 🙂

 1. Pozdrav, slucano sam naletio na ovaj blog i prvi tekst koji mi je zapao za oko je upravo ovaj. 🙂

  Nazalost, ovo gore napisano bih nazvao pseudonaukom, i to iz jednog prostog razloga sto su ove teorije kojih se Charles Poliquin drzi radi prodaje suplemenata, koji, pogadjate, imaju dejstvo na svaki od ovih hormona.

  Vise o ovome: http://www.elitenutritioncoaching.com/blog/2012/05/03/an-objective-look-at-biosignature-modulation-part-1?rq=biosignature

  Inace, dobar dio renomiranih naucnika i trenera svjetske klase njega nazivaju Charles LOLiquin, nije tesko pogoditi iz kojih razloga.

  Ovo je takodje interesantan clanak, na temu Polikvina kao trenera: https://bretcontreras.com/grill-the-guru-i-charles-poliquin/

  • Pozdrav Nemanja i hvala ti puno na linkovima!
   Ja se uglavnom ograđujem u tekstovima jer nisam “stručnjak” a okidač o ovom tekstu i jeste bio BioSignature modulation.
   Uradila sa to jedno merenje jednom, međutim ishrana koja mi se preporučivala je bila prilično redukujuća i nije mi delovala kao da ima nekog smisla. Mišljenje, doduše, još nisam stekla o ovoj temi i naravno ne isključujem to da možemo svaku temu iz više uglova posmatrati.

Da čujem vaš komentar!