Spolja gladac a unutra jadac

Instagram je jedna pomama poslednjih godina.

Sve se radi za lajkove i pratioce, a mnogima je to postalo merilo popularnosti i kvaliteta. Ako nemas 10k+ pratilaca mora da ne radis nesto dobro! U moru svega i svačega, u jurnjavi za pratiocima i lajkovima, često prave stvari ostaju neprimećene.
Možda vam je poznata priča o devojci koja je odustala od socijalnih mreža, pošto je shvatila da je većinu svog vremena kao tinejdžerka provela u zavisnosti od društvenih medija kao i potvrde njenog društvenog statusa isključivo činjenicom da je dobra riba. Dobila je odobravanja u vidu lajkova ali bila duboko u sebi nesrećna. Što bi rekli – spolja gladac a unutra jadac.

Nego, poenta ovog posta neće biti u tome kako da se oslobodite socijalnih mreža (ili kako da ih koristite valjano) nego da ta slika koju vi vidite kao takvu – savršenu, verovatno iziskuje jako puno nezdravih stvari, da bi se postigao izgled koji je toliko željen. I kako “jurnjava za lajkovima na instagramu” može da dovede do problema sa zdravljem. Čast izuzecima!


Ovaj tekst je više namenjen ženama ali i muškarci mogu naći neke odgovore!


Imamo ženu u svom reproduktivnom dobu, normalnog zdravstvenog stanja i nekim viškom kilograma.

Ona pokušava da skine kilažu, rešava da krene samoinicijativno na neki sport (npr kardio) i da reguliše ishranu po nekoj dijeti, ne bi li smršala npr. 10 kilograma.

Trenira određeni period, kilaža kreće da pada, samopouzdanje raste. Telo se ponaša ok, ne postoje nikakvi simptomi. Pred poslednjih 2,3 kg kilaža počinje da stagnira, dobija savet da treba da pojača trening – pojačava ga a u međuvremenu smanjuje količinu unetih kalorija. Smrša još malo, pojačava još više trening.

Kilaža pala. Ciklus izostao.


Šta se desilo organizmu?


Jednom mesečno jedan od jajnika proizvodi jajnu ćeliju (u ovulaciji). U telu se tada dešavaju hormonalne promene, kako bi se pripremilo za moguću trudnoću.

Gonadropin (GnRH) oslobađajući hormon biva poslat od hipotalamusa ka hipofizi, koji reguliše otpuštanje dva hormona LH i FSH, zaduženih za sazrevanje folikula.

Ova dva hormona dalje putuju do jajnika gde se zadaje komanda da proizvedu estrogen i progesteron. U zavisnosti od toga u kojoj ste fazi ciklusa (folikularnoj ili lutealnoj) će biti izlučena određena količina hormona. Ako se trudnoća ne desi – desi se menstruacija.

A šta se to dogodilo kod nekih žena koje treniraju a ciklus im je izostao?


Žensko telo je osetljivo na fluktuaciju energije.


Kada je žena na nisko kaloričnoj dijeti, pogotovo ako preskače obroke ili posti (hoću reći, gladuje) ili ima iscrpljujeće treninge više sati dnevno, njeno telo prepoznaje ovaj deficit kao crveno svetlo za njen opstanak i telo kreće da gasi bespotrebne procese, kao što je reprodukcija. Složićete se da kada je pračovek gladovao,  najmanje bi mu bilo potrebno da može da se razmnožava.

Medicinski izraz za ovo stanje je Hipotalamička amenoreja.
I tako kad imamo smanjenu količinu kalorija u ishrani, vežbanje svakog dana (dugotrajno i iscrpljujuće) i brže gubljenje kilaže, kombinacija ovih faktora može dovesti do gubljenja ciklusa. Uključićemo još jedan hormon – leptin u ovu jednačinu. Što više masnoća imamo, viši je i leptin u organizmu, što manje masnoća – manje leptina i moguć izostanak.
Kao što smo već rekli – senzori u ženskom organizmu reaguju dosta brzo na deficite i oni variraju od žene do žene. Neke žene mogu više da treniraju, jedu dosta manje dok im je hormonalna slika stabilna. Druge su osetljivije na bilo kakvu restrikciju. Zato je bitno imati kontrolisanu dijetu i kontrolisane uslove treniranja, pogotovo uz neku lošiju hormonalnu sliku. Svakako i stres može uticati na stvaranje problema a takođe i više kofeina, manjak sna i odmora organizma, kao i prevelika očekivanja od samih sebe mogu aktivirati disbalans.


Nego, izostanak menstruacije treba shvatiti kao alarm!


Jer reproduktivno zdravlje nije jedino na šta treba obratiti pažnju – manjak produkcije estrogena i progesterona, može dovesti do slabih kostiju! Čak iako imate dovoljnu količinu vitamina D, kalcijuma i vitamina K u ishrani, jer…

NIJEDNE VEŽBE SNAGE ILI KONTROLISANA DIJETA NEĆE MOĆI DA NADOKNADI ŠTETU KOJU HIPOTALAMIČKA AMENOREJA MOŽE DA NAPRAVI!

Simptomi pored izostanka ciklusa su i smanjena gustina kostiju, kao i slabost, tj izostanak energičnosti (povezana sa lošom ishranom) .ovo neće pogoditi samo žene nego i muškarci mogu imati hormonalne disbalanse koji mogu voditi večim problemima, npr. Štitne žlezdei isti je krivac samo što je u ovom slučaju testosteron napadnut. Uglavnom ako je energija kod muškarca niska, moguć je isti šablon poremećaja, kao kod žena,  stim što je kod muškaraca teže to okriti jer nemaju jak indikator kao što imaju žene – izostanak ciklusa!

Kako popraviti štetu – na sreću, ako problem nije dublji, ciklus će se vratiti sa smanjenim obimom treninga i sa manje redukovanom ishranom. Masti su jako bitne našem organizmu a one najkvalitenije mođemo unositi kroz avokado, ribu (npr losos) koštunjavo voće i semenke lana ili chia semenke.

 

 

Reference:
http://www.demetra.rs/index.php/pre-trudnoce/neplodnost/317-revizibilna-neplodnost-usled-hipotalamicke-amenoreje.html

http://www.stetoskop.info/zenski-polni-hormoni-b13-bs126-p93-nc1-book.htm

http://www.popsugar.com/fitness/Can-Exercise-Affect-Your-Menstrual-Cycle-406373

 

 

 

Comments

comments

Iron Mima

Runner/triathlete, IRONMAN Wannabe, blogger wannabe , Software Tester. Bullet-proof

Da čujem vaš komentar!