Pilates

Pilates je sjajan način za zatezanje tela. Jača se naš “core”, povećava se mišicna definicija i poboljšava fleksibilnost. Neki fitnes sajtovi nam preporučuju 20-ak minuta ujutru, “na prazan stomak” porcije pilatesa, da bi se telo i kardiovaskularni sustem, lepo probudili.

 

Da definišemo šta je “core”, pošto se u poslednje vreme taj izraz ukorenio kod nas, pa cu ga i ja koristiti ubuduće – Kor (core, duboki mišići ledja) je torzo, prostirući se od ramena do pelvisa, centar snage tela.
Kada govorimo o centru snage tela , to su mišići koji leže duboko u torzu, oko kičme I pelvisa, i uključuju mišice Transversus Abdominis i mišice dna karlice (u donjem delu torza) I Latissimus Dorsi I oblikuse, u sredini i gornjem delu torza (Google obezbedio ove podatke). Mnogi stručnjaci uključuju i mišiće oko lopatica kao ključne kor mišiće.
Ova oblast se ponekad naziva i “Powerhouse” – energetski centar tela, odakle potiče pokret, snaga I stabilnost čitavog tela. Kao dodatak tome što je izvor snage I pokreta, duboki misici leđa obezbeđuju snažnu bazu, koji drže telo stabilno I balansirano, kako u pokretu tako I u mirovanju.

Slabi kor mišići mogu nam prouzrokovati bol u ledjima, loše držanje, opštu slabost (što ne mora da se manifestuje kao posledica tih slabih mišića ali će pokret biti manje snažan – ako ova oblast nije u kondiciji, ne postoji toliko energije iza samog pokreta). Bolovi u leđima je još jedan dobar indikator slabosti kora – kičma će se lakše iskriviti, pogotovo u lubmalnom delu kičme. Čak I najmanja promena može promeniti pritisak na kičmi, pršljenovima, diskovima, I ostalim delovima kičme, kao I mišićima, tetivama, ligamentima, koji ga okružuju, čineći čitav sistem podložniji povredama.

O držanju ne moramo mnogo govoriti, svako izgleda daleko lepše kada je držanje pravilno 🙂

Nadam se da je sad, donekle, jasnije zbog čega bi trebalo povesti računa o dubokim mišićima leđa. Potražila sam vežbice iz pilatesa i joge koje bi mogle da se rade u udobnosti svoga doma I za koje ne treba mnogo vremena, 20-30 minuta dnevno bi bilo poželjno imati fizičku aktivnost u svakom slučaju.
Iako je pilates svojevremeno, u prvoj polovini 20. veka, stvoren i kao pomoć pri oporavljanju od odreženih povreda, kao I da je mogućnost povrede smanjena na minimum, zbog kontrolisanih pokreta, zamoliću vas da ako imate neki zdravstveni problem , popričate sa svojim lekarom, koliko I kako bi to moglo da ima uticaja na vase stanje (posavetujte se sa svojim lekarom i farmaceutom, znate već ono…).

Ovo su moje najomiljenije vežbe

Prva, I najbitnija vežba, koju bih izdvojila je Plank – zapocnite iz osnovnog položaja, ako se prvi put susrećete sa ovom vežbom, postepeno cete jacati I pokret će, svaki put sve više biti konforniji.
Evo detaljnijeg upustva:

2. Teaser,
Vodite racuna ovde da ne pocnu da vas bole donja ledja. To znaci da nesto ne radite pravilno. Zlatno pravilo je da se odlepljuje prsljen po prsljen sa poda

Srednje teska verzija:

Napredna verzija:

Spektakl verzija:

3. Sto ponavljanja (Hundreds):
Ova vezba je sjajna, pomoci ce vam I u 6-pack trbusnjacima

I jos malo trbusnjaka – 10 minuta

Rollups:

Napredna verzija:

Back support:

Malo joge, za kraj…

Triangle pose:

Anjaneyasana Warrior

Camel pose – Ustrasana

Tree pose

Comments

comments

Iron Mima

Runner/triathlete, IRONMAN Wannabe, blogger wannabe , Software Tester. Bullet-proof

One Comment

Da čujem vaš komentar!